Η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ για το 2022, με έσοδα 2,2 δισ. ευρώ και με τις διανυκτερεύσεις να αγγίζουν τις 11,5 εκ., σημειώνοντας αύξηση 35% σε σχέση με το 2019 και 15% συγκριτικά με το 2021. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία AirDNA, η μέση τιμή ανά διαμονή ήταν 193 ευρώ και η μέση πληρότητα ανά κατάλυμα περίπου 55%. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η αύξηση του 2022 στη χώρα μας, ήταν η τέταρτη υψηλότερη σε σύνολο 20 χωρών.
Σύμφωνα με την εταιρεία AirDNA και την έρευνα που διεξήγαγε, η προσφορά στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν παρουσίασε την ίδια αύξηση με τη ζήτηση. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των διαθέσιμων καταλυμάτων πανελλαδικά, σε μηνιαία βάση, διαμορφώθηκε σε 105.700 το 2022, δηλαδή 12,4% υψηλότερα σε σχέση με το 2021, ποσοστό ίδιο με του 2019. Συμπερασματικά αυτό σημαίνει, πως έχει επιστρέψει ικανοποιητικός αριθμός ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά όχι με την ίδια ταχύτητα επιστροφής των ξένων επισκεπτών.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις παρουσίασαν επίσης αύξηση, ξεπερνώντας τις 350 εκ. διανυκτερεύσεις (39% υψηλότερες από το 2021 και 3% από το 2019) και έσοδα που ξεπέρασαν τα 50 δισ. ευρώ.
Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια και καθιερώθηκε ως ένα νέο μοντέλο διαμονής, ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία με συνεχώς αυξανόμενα έσοδα.
Το νέο μοντέλο διαμονής, κατάφερε να δημιουργήσει μια συνεχόμενη πίεση στο παγκόσμιο Real estate, για προσφορά ειδικά διαμορφωμένων καταλυμάτων σε, φημισμένους και μη, τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην τοπική οικονομία και στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, αξιοποιώντας τα κτηριακά αποθέματα αστικών και περιστασιακών περιοχών.